Ψοΐτης σε ένταση, μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα καταπόνησης ή υπερβολικής χρήσης!

✍️ Ψοΐτης σε ένταση, μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα καταπόνησης ή υπερβολικής χρήσης. Η συχνά παρατεταμένη καθιστή θέση, η ή υπερβολική καταπόνηση κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο ή ακόμα και οι ασκήσεις κοιλιακών στο έδαφος, είναι κάποιες δραστηριότητες που μπορούν μας οδηγήσουν στην αναφερόμενη συνθήκη. Ο ψοΐτης είναι ένας πρωταρχικός μυς, στην κάμψη του ισχίου. Συνδέει το ισχίο και τη σπονδυλική. Κάποιες ενδείξεις που πιθανά δείχνουν ότι παρουσιάζετε σφιγμένο ψοΐτη:

  1. Παρουσιάζετε δυσκολία να κάμψετε το ισχίο: Αν καθίσετε για αρκετή ώρα, ή κάνετε υπερβολική σωματική άσκηση χωρίς διατάσεις μπορεί να οδηγηθείτε στη βράχυνση αυτού του μυ, με αποτέλεσμα και την περιορισμένη κινητικότητα του ισχίου.
  2. Δημιουργία πόνου και έντασης στο κάτω μέρος της πλάτης: Όταν ο ψοΐτης σφίγγεται ή βραχύνεται, ένα μικρό τμήμα της πλάτης “τραβιέται” προς τα εμπρός. Αυτό αλλοιώνει τη φυσική ανατομική θέση της οσφυϊκής μοίρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ένταση και η πίεση στην αντίστοιχη περιοχή.
  3. Το σύνδρομο του ισχίου που “κουμπώνει”: χαρακτηρίζεται από έναν ήχο που “χτυπάει” κατά τη διάρκεια της κίνησης της άρθρωσης του ισχίου. Πιθανά να το έχεις ακούσει και εσύ!
  4. Πόνος που αντανακλά στο πόδι: η βράχυνση αυτή μπορεί να προκαλέσει ένταση στο ισχιακό νεύρο, προκαλώντας μια αλυσίδα γεγονότων που καταλήγει με πόνο που στο πίσω μέρος του ποδιού και σταματά στο γόνατο.
  5. Αστάθεια στον πυρήνα του σώματος: Ο ψοϊτης βρίσκεται στον πυρήνα μας.
  6. Ενόχληση και πόνος στην κόγχη του ισχίου: Όπως προαναφέραμε ο ψοΐτης συνδέεται με τους σπονδύλους στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επομένως, όταν “σφίγγει”, μπορεί να επηρεάσει έναν από τους χαμηλότερους σπονδύλους της οσφυϊκής μοίρας, προκαλώντας ενόχληση και πόνο στο ισχίο.
  7. Ένταση και δύσπνοια: Το διάφραγμα συνδέεται με το Θ12 (τμήμα της έκφυσης του ψοΐτη, καθως και τμήμα έκφυσης του διαφράφματος), το οποίο είναι μέρος της σπονδυλικής στήλης που είναι υπεύθυνο για τη στήριξη του άνω μέρους του σώματός μας. Ένας βραχύς ψοΐτης θα δημιουργήσει και έναν περιορισμό στην κοιλιά μας, οδηγώντας σε δυσχέρια της διαφραγματικής αναπνοής.

🧎Παραθέτουμε μερικές διατάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να “απελευθερώσουμε” τον ψοΐτη:

  • Kneeling Lunge Stretch: Αυτή είναι μια από τις καλύτερες βαθιές διατάσεις για τον ψοΐτη και τους καμπτήρες του ισχίου.
  • Wall Psoas Stretch: Αυτή η διάταση είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στην απελευθέρωση του. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, διότι είναι πολύ έντονη.

Πάντα κατά τις διατάσεις ξεκινάμε αργά την εκτέλεση και αυξάνουμε την ένταση προοδευτικά, με ευθυγράμμιση και με έλεγχο. Κρατάμε κάθε διάταση για 20 – 40 δευτερόλεπτα.

👉 Συμβουλευόμαστε πάντα έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε νέο σχήμα άσκησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *